İltica Başvurusuyla İlgili Sizden Gelen 21 Soruyu Yanıtladım!
Sığınma başvurularıyla ilgili 21 soru: Herkese tekrar merhabalar. Bu yazımızda sizlerle; ‘’Askerlik iltica sebebi midir, Dini zorlama iltica sebebi midir, İlticaya başvurma yaşı en az kaçtır, Meksika sınırında iltica, iltica avukatlık ücretleri, iltica kabulü sonrası süreç nasıl işliyor, Hem kürt hem alevi olarak ilticaya başvursam kabul alma şansım ne kadar olur, Elimde hiçbir belge olmadan ilticaya başvurabilir miyim?’’ gibi birtakım sorular hakkında konuşacağız. İltica süreci herkesin en çok merak ettiği konulardan biri olduğu için sizlerden bizlere çok fazla soru geliyor. Bu yüzden iltica prosedürleri hakkında en merak edilen soruları ve cevapları sizler için derledik. Daha fazlası için Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz. Sorularınızı bizlere e-mail yoluyla ve sosyal medya hesaplarımız aracılığıyla da gönderebilirsiniz. Sorularınızı Amerika İltica Avukatı Okan Şengün, sizler için cevaplıyor.
Sizlerden bizlere ulaşan sorulardan bazıları şu şeklide:
• Zorunlu askerlik yeterli bir iltica sebebi midir?
• Sizin avukat olarak tercümanlığınız kabul edilmiyor mu? Ayrıca bir tercüman neden şart?
• Amerika’ya vize ile girdikten ne kadar zaman sonra ilticaya başvurmak gerekir?
• Houston ve San Francisco iltica ofislerinde yapılan iltica mülakatları nasıl geçiyor? İltica memurlarının görüşleri farklı olabiliyor mu?
• İlticaya başvuranların maddi durumları iyi değilse, nasıl avukat tutabilirler?
• Turist vizesi ile ilticaya başvurabilir miyim?
• İlticaya başvurdum. Sonuçlanana kadar bu süre zarfında çalışabilir miyim?
• İltica kabulü sonrası Amerikan Hükümeti sosyal yardım sağlıyor mu?
• İlticaya sadece bulunduğumuz eyaletteki iltica ofisinden mi başvurabiliriz?
• Meksika sınırında iltica süreci nasıl işliyor?
• İltica avukatlık ücretleri için ne kadar bütçe ayırmalıyız?
• İltica başvurusunu eşimle birlikte yapsam daha mı iyi olur?
• Ayrımcılığa maruz kalıp, elimizde buna dair hiçbir belge olmadan da ilticaya başvurabilir miyiz?
• Kaçak olarak ABD’ye geldim. İltica için başvuru yapsam reddedilir mi ve hemen sınırdışı edilir miyim?
• Fransa’da iltica süreci nasıl işliyor?
• İlticaya başvurmak için ilk olarak ne yapmamız gerekiyor?
• Dini zorlama ve buna bağlı tehdit olaylarında iltica kabul oranı artar mı?
• Work and Travel Programı ile ABD’ye gelsem, ilticaya başvurabilir miyim?
• İltica başvurularında örneğin Kürt vatandaş ise mavi gözlü olmalı, esmer olmalı diye bir koşul var mı? İltica memurları bu tarz durumlara bakıyor mu?
• İltica kabulü sonrası süreç nasıl işliyor?
• Hem kürt hem alevi olarak ilticaya başvursam kabul alma şansım ne kadar olur?
• Konsolosluk açıldığında vizemi alıp gelmeyi düşünüyorum. Sizinle nasıl irtibata geçebilirim?
Sığınma başvurularıyla ilgili 21 soru
Zorunlu askerlik yeterli bir iltica sebebi midir?
Çok merak edilen bir soru. Zorunlu askerlik arkadaşlar, başlı başına bir iltica sebebi değildir. Ancak askere gitme korkusu başka bir sebebe dayanıyorsa, yani örneğin lgbti birey olmaya dayanıyorsa veya kürt olmaya dayanıyorsa veya alevi olmaya dayanıyorsa. İşte o zaman iltica başvurularında kullandığımız bir durumdur.
Yani sadece ben askere gitmek istemiyorum, bu görevi yerine getirmek istemiyorum demek iltica sebebi sayılmıyor. Ancak eğer eşcinsel bir erkekseniz ve askere gitmekten bu sebepten dolayı korkuyorsanız, çünkü askerde gaylere yapılan muammeleler malum. O zaman bu iltica başvurularında kullanılabilen bir durum oluyor tabiki.
Sizin avukat olarak tercümanlığınız kabul edilmiyor mu? Ayrıca bir tercüman neden şart?
Sorunuzun cevabını şu şekilde söyleyebilirim. Hayır, avukatlar çevirmenlik yapamıyorlar, yasak. Avukatların görüşmede görevi ayrı, çevirmenlerin görevi ayrıdır. Ayrıca iltica ofisine verilen belgeleri de avukatlar çeviremezler. Hatta başvuran kişi de kendi belgelerini kendisi çeviremez, yasaktır. Çünkü bizler dosyada taraf olan kişileriz. Çevirmenin 3. bir kişi olması gerekmektedir. İşte bu yüzden de ayrı bir tercüman gerekli.
Amerika’ya vize ile girdikten ne kadar zaman sonra ilticaya başvurmak gerekir?
Arkadaşlar, Amerika’ya giriş yaptıktan itibaren 1 yıllık süreniz var iltica başvurusu yapmak için. İltica başvurunuzu bu bir yıllık süre içerisinde dilediğiniz zaman yapabilirsiniz. Şöyle söyleyeyim, Amerika’ya sınırda gelip iltica başvurusu yapanlar bile var. Burada en önemli husus tabiki iltica görüşmesinde doğruyu söylemek arkadaşlar iltica memuruna. Ama dediğim gibi önemli olan süre sınırlaması burada, Amerika’ya giriş tarihinizden itibaren 1 yıl içerisinde başvurunuzu yapmış olmanız, başvurunuzun işleme alınmış olması. Bunun dışında şu kadar gün sonra başvurunuzu yapmalısınız diye bir kural yoktur.
Daha fazla oku: Pandemi sürecinde iltica görüşme günü neler yaşanıyor?, İltica görüşmesi sırasında avukatım yanımda olabilir mi? Pandemi sürecinde bu nasıl işliyor?, Pandemi sürecinde iltica görüşmesinde çevirmenler nasıl çalışıyor?, Genelde iltica görüşmeleri ne kadar sürüyor?, İltica görüşmeleri en fazla kaç saat sürebilir?, İltica görüşmesinde memur hangi noktalar üzerinde duruyor? Hayatımda 2. En Uzun Süren (7,5 saat!) İltica Görüşmesi.
Houston ve San Francisco iltica ofislerinde yapılan iltica mülakatları nasıl geçiyor? İltica memurlarının görüşleri farklı olabiliyor mu?
Bunu şöyle söyleyebilirim. Tesadüf de olabilir. Ancak tabiki Houston, Teksas’ta. Teksas biliyorsunuz, Cumhuriyetçilerin hakim olduğu bir eyalet. Yani biraz daha geleneksel görüşlere sahip bir eyalet. San Francisco yani California kadar daha açık görüşlü bir eyalet değil malesef. O yüzden de orada yaşayanlar iltica memuru oldukları için tabiki, görüşlerde farklılık olabiliyor. Örneğin trans müvekkilime hitap edişlerinde bile yanlış zamirler kullandıkları oldu malesef. Örnek göstereyim, ‘she’ yerine ‘he’ dendiği oldu müvekkilime. Böyle bir durum San Francisco ofisinde asla olmaz. Önyargıdan ziyade bu tarz dosyaları San Francisco iltica ofisi çok daha sık yaptığı için, tabiki çok daha profesyoneller ve alışıklar bu tarz dosyalara.
İlticaya başvuranların maddi durumları iyi değilse, nasıl avukat tutabilirler?
Maalesef Amerika’da Amerikan hükümeti, iltica başvurusu için başvuran kişilere ücretsiz avukat yardımı sağlamıyor. Kişiler avukatlarını kendileri bulmaları veya tutmaları gerekiyor. Eğer ödeme gücü yoksa başvuran kişinin, Amerika’da dernekler mevcut ve bu derneklerden ücretsiz veya düşük ücretli avukatlık yardımı alabiliyorsunuz. Başvurunuzu kesinlikle tek başınıza yapmamanızı tavsiye ediyorum. Çünkü iltica hukuku karmaşık bir hukuk ve prosedür. O yüzden bunu iltica avukatıyla yapmanızda çok büyük fayda var.
Turist vizesi ile ilticaya başvurabilir miyim?
Amerika’ya herhangi bir vize ile gelebilirsiniz. Sadece gemici vizesi ile gelmenizde sorun olabiliyor. Eğer Amerika’ya turist olarak gelirseniz, tabiki giriş yaptıktan sonra iltica başvurusu yapabilirsiniz.
İlticaya başvurdum. Sonuçlanana kadar bu süre zarfında çalışabilir miyim?
Evet, iltica ettikten sonra eğer başvurunuz 150 gün süresince beklemedeyse, 150 gün sonrasında çalışma izninize başvuru yapabiliyorsunuz. İlk 150 gün içerisinde çalışma izniniz olmuyor arkadaşlar maalesef. Geçici çalışma izinleri hakkında videom var Youtube kanalımda. Orada daha detaylı bilgileri bulabilirsiniz.
Daha fazla oku: İltica görüşmeleri hakkında detaylar, görüşme günü yaşananlar.
İltica kabulü sonrası Amerikan Hükümeti sosyal yardım sağlıyor mu?
İltica başvurusu onaylanan kişilere, onay tarihlerinden itibaren 8 ay boyunca Amerikan hükümeti yardım yapıyor. Bu yardımlar genelde 3 başlık altında şu şekilde: 1.si, sağlık sigortası yardımı, 2.si yemek yardımı, 3.sü de nakit para yardımı şeklinde.
İlticaya sadece bulunduğumuz eyaletteki iltica ofisinden mi başvurabiliriz?
Şu anda 8 iltica ofisi sayısı 12 ye çıktı. Yani Amerika’da şu anda toplamda 12 iltica ofisi mevcut. Ancak dediğim gibi bu eyaletlerde olmanıza gerek yok. Amerika’nın heryerinde bulunan kişilere bu iltica ofisleri bakabiliyor. Bu aklınızda olsun.
Meksika sınırında iltica süreci nasıl işliyor?
Meksika sınırında yapılan iltica başvuruları birazcık karmaşık bir prosedür. Ve benim de bu konuda bilgi verebilmem çok sınırlı maalesef. Şu şekilde söyleyebilirim. Eğer sınırda ilticaya başvuru yaparsanız, orada bir gözaltı süreciniz oluyor. Gözaltına alınıyorsunuz. 2 aya yakın gözaltında kalabiliyorsunuz. Bu 10 gün, 15 gün de olabilir. 2 aya yakın bir süre de olabilir. Sonrasında ilk aşamadaki görüşmeyi geçerseniz eğer, size bir mahkeme atanıyor. Sonrasında mahkeme prosedürleri başlıyor. Eğer Meksika sınırında ilticaya başvurursanız, iltica ofislerinde bu başvuruyu yapma şansınız olmuyor artık. Göçmenlik mahkemesinde ilticaya başvurmanız gerekiyor. Ve dediğim gibi göçmenlik mahkemeleri de çok karmaşık prosedürler.
İltica avukatlık ücretleri için ne kadar bütçe ayırmalıyız?
Avukatlık ücretleri dosyadan dosyaya, avukattan avukata ve eyaletten eyalete değişiklik gösteriyor tabiki. Şöyle bir ücret söyleyebilirim. Ortalama olarak avukatlık ücretleri 4 bin dolar ile 10-15 bin dolar arasında değişiklik gösterebiliyor. Bazı avukatlık ofisleri taksitlendirme sağlarken, bazı ofisler sağlamıyor. Farklı farklı prosedürler mevcut avukatların aldığı ücretler açısından.
Daha fazla oku: İltica görüşmesine kadarki süreç nasıl işliyor?
İltica başvurusunu eşimle birlikte yapsam daha mı iyi olur?
Eğer eşinizle beraber gelirseniz, burada prosedürü eşinizle beraber yapıyorsunuz ve ayrı kalmamış oluyorsunuz. Yani ana başvuran kişi hangi sıfatı alırsa, eş de o sıfatla beraber ilerliyor. Eğer siz buraya tek başınıza gelirseniz, sizin iltica başvurunuzun bitmesi lazım öncelikle. Ancak ondan sonra siz eşinizi buraya getirtmek için başvuruda bulunabiliyorsunuz. Bu da tabiki çok uzun sürebilir. Ayrı kalırsınız. O yüzden eğer beraber gelebiliyorsanız, tabiki tavsiyem beraber gelmeniz yönünde.
Ayrımcılığa maruz kalıp, elimizde buna dair hiçbir belge olmadan da ilticaya başvurabilir miyiz?
Arkadaşlar daha önce de söylemiştim. İltica başvurularında kanıt yükümlülüğü yoktur. Çünkü evet, sizin de dediğiniz gibi insanlar ayrımcılığa maruz kalabiliyorlar. Sokakta bile olabiliyor bu ve her an kamera ile gezmiyoruz. O yüzden başınıza gelen her olayın kanıtının olması aranmıyor. Bu aklınızda olsun. En önemli belge sizin yazılı ifadeniz. Aynı zamanda yazılı ifadenizle görüşmeye gittiğinizde verdiğiniz sözlü ifadenizin birbirini tutması. Ama tabiki biz müvekkilimizi tanıdıkça ve sizin hayatınıza girdikçe, bu belgeyi getirebilir misiniz, bu kişiden yazılı ifade alabilir misiniz, bu etkinlikte örneğin nevruz etkinliğinde resmin var mı, kürt bayrağıyla resmin var mı, bu şekilde belgeleri tabiki toplamaya çalışıyoruz başvurunuzu güçlendirme amaçlı. Ama sorunuzun direk cevabı olarak şunu söyleyebilirim. Hiçbir belge olmadan da başvuru yapabilir miyiz? Evet başvuru yapılabilir. Çünkü dediğim gibi detaylı bir hayat hikayeniz zaten hazırlanıyor.
Kaçak olarak ABD’ye geldim. İltica için başvuru yapsam reddedilir mi ve hemen sınırdışı edilir miyim?
Amerika’ya kaçak girmiş olmanız iltica başvurunuzun reddi anlamına gelmez. Ülkeye kaçak da girmiş olsanız, ilticaya başvuru yapabilirsiniz. İltica başvurunuz herhangi bir sebepten dolayı red olursa, bu sizin otomatik olarak sınırdışı edileceğiniz anlamına da gelmez. İlticanız red olduktan sonra bunun bir üst mahkemesi var. O üst mahkemenin başka üst mahkemeleri de var. Yani sizi otomatik olarak kolunuzdan tutup, sınırdışı etmeleri gibi bir durum sözkonusu değil. Ama böyle bir durumda mutlaka ve mutlaka bir göçmenlik avukatıyla çalışmanız lazım.
Fransa’da iltica süreci nasıl işliyor?
Şöyle söyleyeyim. Ben sadece Amerika’ya iltica başvuruları hakkında bilgi sahibiyim ve uzmanlığım bu şekilde. Fransa’daki bir göçmenlik avukatına danışmanızı tavsiye ederim. Çünkü her ülkenin iltica hukuku birbirinden çok farklı.
İlticaya başvurmak için ilk olarak ne yapmamız gerekiyor?
İlk adım olarak fiziken Amerika’da bulunmanız gerekiyor arkadaşlar.
Dini zorlama ve buna bağlı tehdit olaylarında iltica kabul oranı artar mı?
İlticaya 1 yada 1 den fazla sebepten dolayı başvuru yapabilirsiniz. Din, bunlardan bir tanesi. Aynı zamanda tehdit olayının sebebi başka bir durumsa, tabiki o sebepten dolayı da iltica başvurusu yapabilirsiniz. Yani iltica başvuruları için sadece tek bir sebebe sınırlı kalmaya gerek yok arkadaşlar. Bu aklınızda olsun.
Daha fazla oku: Amerika’da İltica Nasıl Yapılır?
Work and Travel Programı ile ABD’ye gelsem, ilticaya başvurabilir miyim?
Evet, buraya J1 yani work and travel programı ile gelip iltica başvurusu yapan çok fazla kişi mevcuttur. Yapılabilir.
İltica başvurularında örneğin Kürt vatandaş ise mavi gözlü olmalı, esmer olmalı diye bir koşul var mı? İltica memurları bu tarz durumlara bakıyor mu?
Hayır. İltica başvurusu sadece tek bir hususa dayanmaz çünkü. Sizin bütün hayat hikayenize bağlı. O yüzden sadece tek bir sebepten dolayı bu tarz olumsuz bir durum sözkonusu olmaz.
İltica kabulü sonrası süreç nasıl işliyor?
İltica başvurusu onaylandıktan sonra sığınmacı sıfatını alıyorsunuz. Ve bir yıl olarak, bir yıl boyunca burada sığınmacı olarak yaşıyorsunuz. Bir yılın sonunda yeşilkarta başvuru hakkınız oluyor. Yeşilkartınızı aldıktan sonra şöyle bir durum var yalnız. Yeşilkartınız o günün tarihiyle verilmiyor size. Bir yıl geçmiş tarihli veriliyor ve o tarihten itibaren 5 yıl sonrasında Amerikan vatandaşlığına başvurmaya hak kazanıyorsunuz. Süreç bu şekilde ilerliyor iltica başvurunuzun onayından sonra. Ayrıca ilticanız onaylandıktan sonra Amerika’da her türlü yaşama ve çalışma hakkına sahip oluyorsunuz.
Hem Kürt hem Alevi olarak ilticaya başvursam kabul alma şansım ne kadar olur?
İlticaya hem Kürt hem Alevi olarak başvuru yapabilirsiniz. Bu tabiki sizin başvurunuzu güçlendirir. Ancak başınıza gelen olaylara bağlı tabiki iltica başvurunuzun ne kadar güçlü olacağı.
Konsolosluk açıldığında vizemi alıp gelmeyi düşünüyorum. Sizinle nasıl irtibata geçebilirim?
Şu şekilde, bizimle okanlaw.com adresinden veya iltica.com adresinden iletişime geçebilirsiniz Amerika’ya geldikten sonra.
İltica başvurularınız için lütfen Okan Göçmenlik Hukuk Bürosu ile irtibata geçiniz.
Umarız bu yazıdaki bilgiler, iltica ile ilgili sorularınızın cevaplanmasında sizlere yardımcı olmuştur. İltica ile ilgili sorularınız için bize ulaşabilirsiniz. Amerika’da bulunuyorsanız ve iltica etmek istiyorsanız bize +1 310 890 8846 numaralı telefonumuzdan ulaşabilir, aşağıdaki linkten randevunuzu alabilirsiniz.