Ateist veya Deist İltica Görüşmelerinde Sorulan Sorular

Ateist veya deist i̇ltica görüşmelerinde sorulan sorular. Bu yazımızda Ateist ve Deist iltica başvurularındaki görüşmelerde ne tür sorular soruyorlar, size onlardan bahsedeceğiz. Sizlerden iltica süreci ile ilgili bizlere çok fazla soru geliyor. Bu yüzden iltica prosedürleri hakkında en merak edilen soruları ve cevapları sizler için derledik. Daha fazlası için Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz. Sorularınızı bizlere e-mail yoluyla da gönderebilirsiniz. Sorularınızı Göçmenlik Avukatı Okan Şengün, sizler için cevaplıyor.

Sizlerden bizlere ulaşan başlıca sorular şu şekilde:

• Ateist veya Deist iltica görüşmelerinde iltica memuru ilk neyi anlamaya çalışıyor?
• Zorla dini kursa gönderilmek, ibadete zorlanmak iltica başvurularında delil mi?
• Dine dayalı iltica başvurularında ailevi yapının önemi var mı?
• Dine dayalı iltica başvurularında iltica memuruna ne tür sebepler sunabilirim?
• Dine dayalı iltica başvurusunda birden fazla iltica sebebi sunabilir miyim?
• Askerde karşılaştığım kötü muameleler dine dayalı iltica başvurularında kanıt sayılabilir mi?
• Dine dayalı iltica başvurularında kendimi nasıl ifade etmeliyim?
• Dine dayalı iltica başvurusunda resmi dernek üyeliklerimin olması gerekiyor mu?
• Dine dayalı iltica başvurularında bana ne tür sorular soracaklar?

Ateist veya Deist iltica görüşmelerinde iltica memuru ilk neyi anlamaya çalışıyor?

Arkadaşlar, öncelikle iltica memuru bu tarz başvurularda siz kendinizi nasıl tanımlıyorsunuz bunu anlamaya çalışacak. Size soracak, dini görüşünüz var mı? Varsa nedir? Yoksa nasıl tanımlıyorsunuz kendinizi? Agnostik mi? Ateist mi? Deist mi? Bu şekilde sorular gelecek. Kendinizi tanımladıktan sonra size büyük ihtimalle, ne zaman böyle hissetmeye başladınız ya da görüşleriniz, din hakkındaki görüşleriniz ne zaman değişmeye başladı diye soracak. Sizi dini sorgulamaya ne itti?

Zorla dini kursa gönderilmek, ibadete zorlanmak iltica başvurularında delil mi?

Türkiye’de çoğunlukla çocuk yaşlarda zorla Kuran kursuna gönderilme ya da zorla ibadet ettirme şeklinde zorlamalar hep yapılıyor ve bu tarz durumlar tabiki bizleri olumsuz yönde etkilemiş olabiliyor. Ve çocuk yaşlardan itibaren yaşadığınız bu tür olaylar eğer sizi etkilediyse, bunları lütfen iltica görüşmesinde belirtin.

Daha fazla oku: Kürt İltica Görüşmelerinde Sorulan Sorular – Pirsên Penaberiya Kurdî

Dine dayalı iltica başvurularında ailevi yapının önemi var mı?

Dini görüşe dayalı iltica başvurularında aile yapısı çok önemli arkadaşlar. Eğer aileniz aşırı islamcıysa ya da aşırı dinciyse bunu mutlaka belirtin. Eğer siz açık bir şekilde Ateist olarak veya açık bir şekilde Deist olarak yaşadığınızda, aileden birisinden zarar görmekten korkuyorsanız, işte bunu mutlaka belirtin iltica görüşmenizde. Zaten iltica memuru size soracak, size kim zarar verebilir diye. İşte o kısımda da bunu belirtebilirsiniz ya da kendiniz de söyleyebilirsiniz. Ailenizde eğer silahı olan kişiler varsa, bunu da mutlaka belirtin.

Dine dayalı iltica başvurularında iltica memuruna ne tür sebepler sunabilirim?

Türkiye’de özellikle Ramazan aylarında Müslüman olmayan kişiler çok fazla sorun yaşıyorlar. Eğer siz Ramazan ayında yemek yediğiniz için, ya da su içtiğiniz için, sigara içtiğiniz için sorun yaşamışsanız bunları mutlaka belirtin.

Artık Türkiye’de işyerlerinde Cuma günü namaza gidip gitmediğinize karışılır oldu. Eğer bu tür sorunlar yaşamışsanız, iltica memurunun bunu sormasını beklemeyin, siz bunları belirtin.

Dine dayalı iltica başvurusunda birden fazla iltica sebebi sunabilir miyim?

Tabiki hem Ateist hem LGBTI ya da hem Ateist hem de Kürt olabilirsiniz. Dediğim gibi bir iltica başvurusunda birden fazla sebep olabilir. Hiç sorun değil.

Böyle durumlarda hem dini görüşünüzden dolayı başınıza gelen olayları ve gelecek korkularınızı anlatıyoruz. Hem de LGBTI kimliğinizden dolayı örneğin veya Kürt kimliğinizden dolayı başınıza gelebilecek olayları anlatıyoruz.

Askerde karşılaştığım kötü muameleler dine dayalı iltica başvurularında kanıt sayılabilir mi?

Evet. Erkekler için, eğer askerde yaşadığınız kötü olaylar varsa bunları da mutlaka ekleyin hem yazılı ifadenize hem sözlü ifadenize.

Daha fazla oku: İltica görüşmesinde neler soruluyor? Nasıl hazırlanmalı? Nelere dikkat etmek lazım?

Dine dayalı iltica başvurularında kendimi nasıl ifade etmeliyim?

Her iltica başvurusunda olduğu gibi Ateist ve Deist iltica başvurularında da iltica memuru sizin başınıza gelen kötü olayı, iltica başvurunuza bağlamak isteyecek. Bunu da nasıl yapacak? Sizin söyleyeceğiniz tabiki hakaretler ve küfürlerle yani insanların size yaptığı kötü muamele anında size söylediği hakaretlerle arkadaşlar. Bu kısım çok önemli. Tabi, biraz karmaşık gelebilir arkadaşlar.

Hiç sorun değil. Hani ben nasıl yapacağım, neler söyleyeceğimi nereden bileceğim diyebilirsiniz. Eğer beraber çalışırsak zaten, biz sizi hazırlıyoruz. Provalar yapıyoruz. Böylece nasıl ifade vereceğinize ilişkin hazır hissediyorsunuz kendinizi görüşme öncesinde. Şunu söyleyeyim arkadaşlar, iltica başvurularında hem yazılı ifadenizde hem görüşmede yani sözlü ifadenizde doğruları söylemek çok önemli. O yüzden provalarda zaten bizim söylediğimiz şey: her zaman doğruyu söyleyin.

Dine dayalı iltica başvurusunda resmi dernek üyeliklerimin olması gerekiyor mu?

Bu arada arkadaşlar, eğer Ateist derneğine, Deist derneğine herhangi bir üyeliğiniz varsa ki illaki resmi üyelik olmasına gerek yok. Örneğin, etkinliklerine katıldıysanız, ya da destekliyorsanız maddi manevi, bunlardan da bahsedin iltica görüşmenizde.

Daha fazla oku: İltica Başvurusunda Avukat Ücretlerine Dair Bilgiler ve Tüyolar

Dine dayalı iltica başvurularında bana ne tür sorular soracaklar?

Tabiki diğer iltica başvurularında olduğu gibi dine dayalı iltica başvurularında da şunu soracaklar: Türkiye’ye geri dönerseniz size kim zarar verebilir? Burada sizden sıralamanızı isteyecekler size zarar verebilecek kişileri. Aynı zamanda Türkiye’ye geri dönerseniz başınıza neler gelebilir, neler gelmesinden korkuyorsunuz diye de soracaklar.

Bunlara ek olarak arkadaşlar, şunu soracaklar size: İnsanlar sizin Ateist yada Deist olduğunuzu nereden, nasıl anlarlar? Bu sorunun cevabı çok önemli. Buna mutlaka hazırlıklı olun. Bu tür soruların cevapları dosyadan dosyaya ve kişiden kişiye değiştiği için arkadaşlar, zaten biz sizinle çalışmalar yapıyoruz ve size en uygun, sizin hayatınıza en uygun cevapları çalışıyoruz, hazırlıyoruz.

Görüşmenizin sonunda, Türkiye’de güvenli olarak yaşayabileceğiniz herhangi bir yer var mı? Diye soracaklar arkadaşlar tabiki her iltica görüşmesinin sonunda olduğu gibi. Ayrıca en son soru hep bu oluyor arkadaşlar: Eklemek istediğiniz herhangi bir şey var mı? Burada ne eklemek istiyorsanız, onu söyleyebilirsiniz tabiki. Amerika’daki hayatınızdan bahsedebilirsiniz, ya da Türkiye’ye geri dönmekteki korkularınızdan tekrar bahsedebilirsiniz.

İltica başvurularınız için lütfen Okan Göçmenlik Hukuk Bürosu ile irtibata geçiniz.

Umarız bu yazıdaki bilgiler, iltica ile ilgili sorularınızın cevaplanmasında sizlere yardımcı olmuştur. İltica ile ilgili sorularınız için bize ulaşabilirsiniz. Amerika’da bulunuyorsanız ve iltica etmek istiyorsanız bize +1 310 890 8846 numaralı telefonumuzdan ulaşabilir, aşağıdaki linkten randevunuzu alabilirsiniz.